Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

Ρύπανση του περιβάλλοντος

Ο όρος ρύπανση του περιβάλλοντος συνοδεύει την ανθρωπότητα από τότε που οι άνθρωποι, αφού κατάφεραν να αφήσουν τη νομαδική ζωή, ομαδοποιήθηκαν και παρέμειναν για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε συγκεκριμένο τόπο. Η ρύπανση όμως εκείνη δεν αποτελούσε σοβαρό πρόβλημα, όσο υπήρχε αρκετός διαθέσιμος χώρος για κάθε άτομο και κάθε ομάδα. Οι πρώτοι κίνδυνοι εμφανίστηκαν στις πρώτες πόλεις της αρχαίας εποχής και δημιουργήθηκαν από τα αστικά απόβλητα της εποχής και από τα υλικά σε κατάσταση αποσύνθεσης, που ήταν νοσογόνες εστίες για τους κατοίκους. Στην εποχή του Μεσαίωνα έχουμε αποδεκατισμό πληθυσμών εξαιτίας επιδημιών, που ευνοήθηκαν από τις ανθυγιεινές αστικές συνθήκες. Τον 19ο αιώνα, η ρύπανση του αέρα και των υδάτων, καθώς και η συσσώρευση στερεών αποβλήτων συνιστούσαν προβλήματα λίγων μόνο μεγάλων πόλεων. Με την πρόοδο, όμως, της τεχνολογίας, την εξάπλωση της εκβιομηχάνισης και τη συνακόλουθη αύξηση των ανθρώπινων πληθυσμών σε πρωτοφανή επίπεδα, η ρύπανση έγινε παγκόσμιο πλέον πρόβλημα. Τι εννοούμε με τη ρύπανση; Την είσοδο κάθε ουσίας ή ενέργειας ( θερμότητας, ήχου, ραδιενέργειας κ.λ.π ) στο περιβάλλον με ρυθμό ταχύτερο απ΄ότι αυτό μπορεί να την αφομοιώσει ( με διασπορά, αποικοδόμηση, ανακύκλωση ή αποθήκευση υπό αβλαβή μορφή ). Το πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος μπορούμε να το δούμε και να το εξετάσουμε σε τρεις άξονες, ανάλογα με τους διαφόρους τύπους ρύπανσης. Την ατμοσφαιρική, τη ρύπανση των υδάτων και τη ρύπανση του εδάφους. Σήμερα και μόνο η βιομηχανία είναι πρωτογενώς υπεύθυνη για το 65% της ρύπανσης των επιφανειακών υδάτων, το 85% της εκπομπής σκόνης και διοξειδίου του θείου, το 50% των εκπομπών οξειδίων του αζώτου και στερεών αποβλήτων.

Δευτέρα 12 Μαΐου 2008

Το σιωπηλό τσουνάμι του λιμού

Το τσουνάμι του 2004 στον Ινδικό Ωκεανό στοίχισε στην ανθρωπότητα το θάνατο 220.000 ανθρώπων περίπου, σε 12 χώρες. Αυτό θα φαντάζει ελάχιστο τίμημα για τον κόσμο εάν επαληθευτούν οι ζοφερές προβλέψεις των ειδικών για την επέλαση του λεγόμενου «σιωπηλού τσουνάμι του λιμού». Η διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος Ζοζέτ Σιράν θεωρεί ότι η ανοδική τάση των τιμών σε όλα τα είδη διατροφής αποτελεί ορατή πλέον πρόκληση που απειλεί να βυθίσει στην πείνα δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο. Επισήμανε πως αυτό είναι το νέο πρόσωπο της πείνας, αφού εκατομμύρια άνθρωποι που πριν από έξι μήνες δεν βρίσκονταν στην κατηγορία των εχόντων επείγουσες ανάγκες έχουν πλέον συμπεριληφθεί σ΄αυτήν. Το Π.Ε.Π επισημαίνει ότι οι εκτιμήσεις του επιβεβαιώνουν τα συμπεράσματα της παγκόσμιας Τράπεζας, που θεωρεί ότι ο διπλασιασμός των τιμών των ειδών διατροφής τα τρία τελευταία χρόνια απειλεί να επιτείνει τη φτώχεια 100 εκατομμυρίων Αφρικανών των φτωχότερων χωρών. Για την αντιμετώπιση της εκτόξευσης των τιμών των γεωργικών προϊόντων η παγκόσμια τράπεζα ζήτησε κατά τη διάρκεια της εαρινής της διάσκεψης στις 12 και 13 Απριλίου στην Ουάσιγκτον, συντονισμένες και πολυμερείς προσπάθειες σε διεθνές επίπεδο. Η Ζοζέτ Σιράν απευθύνει έκκληση για την ανάληψη από τη διεθνή κοινότητα δράσης σε υψηλό επίπεδο και σε ευρεία κλίμακα με στόχο την παρουσίαση λύσεων για την παρούσα κρίση, αλλά και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Κλιματικές αλλαγές και ανησυχίες

Ήταν το 1970 στις 22 Απριλίου, ‘όταν εκατομμύρια Αμερικανοί βγήκαν στους δρόμους ζητώντας μέτρα και σεβασμό για το περιβάλλον. Σε ανάμνηση εκείνης της πρώτης κινητοποίησης ουσιαστικά για την προστασία του περιβάλλοντος καθιερώθηκε η 22 Απριλίου ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γης. Από τότε πέρασαν 38 ολόκληρα χρόνια και η κατάσταση χρόνο με το χρόνο χειροτερεύει. Στις φετινές εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο έλαβαν μέρος πάνω από ένα δισεκατομμύριο πολίτες, που προγραμματίστηκαν και έγιναν με ένα και μοναδικό σκοπό και στόχο: λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα. Τα τελευταία 30 χρόνια ο πλανήτης μας έχασε τροπικά δάση πολύτιμα συνολικής έκτασης ίσης με εκείνη της Ευρώπης, και με τα στοιχεία του ΟΗΕ το 16% των θηλαστικών στον κόσμο κινδυνεύουν να αφανιστούν. Τα νερά της Μεσογείου μόνο, τα τελευταία 15 χρόνια υπολογίζεται ότι έχουν μολυνθεί με 55.000 τόνους πετρελαίου, ενώ φέτος μόνο λόγω της ξηρασίας η στάθμη της Νεκράς Θάλασσας μειώθηκε δραματικά. Η Γηραιά Ήπειρος, έχασε τα τελευταία 50 χρόνια μετά τον πόλεμο περισσότερο από το 50% των υγροτόπων και των γεωργικών εκτάσεων. Φέτος η «Ημέρα της Γης» ήταν αφιερωμένη στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα έχουν προστεθεί στην ατμόσφαιρα 2,3 τρισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και επιπλέον έχουν ενταθεί οι κλιματικές αλλαγές, γεγονός που ανάγκασε τις κυβερνήσεις να εντείνουν τις συγκινήσεις ώστε να καταλήξουν σε μια παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Μακάρι, λοιπόν, η παγκόσμια ανησυχία των κυβερνήσεων και η παγκόσμια ευαισθησία των πολιτών να φέρει σύντομα τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Δευτέρα 5 Μαΐου 2008

Άτομα με αναπηρίες


Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι αντιπρόσωποι των κυβερνήσεων των κρατών μελών υιοθέτησαν σχετικό ΨΗΦΙΣΜΑ για την κατάσταση των ατόμων με αναπηρία, πράξη μη δεσμευτική από νομική άποψη, δίνει όμως συνέχεια στην ανακοίνωση της Επιτροπής για το θέμα αυτό, η οποία ορίζει τις προτεραιότητες για το διάστημα 2008 -2009 στα πλαίσια του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για τα άτομα με αναπηρίες (2003 – 2010). Με αυτό το ψήφισμα δημοσιοποιείται η ευρωπαϊκή βούληση και δέσμευση για συμβολή στην οικοδόμηση μιας βιώσιμης και συνεκτικής Ευρώπης, που προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους. Με το ψήφισμα καλούνται τα κράτη μέλη και η Επιτροπή να εξασφαλίσουν για τα άτομα με αναπηρία την πλήρη απολαβή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Δηλαδή ότι η απασχόληση, η εκπαίδευση και η κατάρτιση, τα αγαθά, οι υπηρεσίες και οι υποδομές ευρείας χρήσης καθώς και οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών είναι ευκολότερα προσβάσιμες από τα άτομα με αναπηρία και ότι αυτό συνιστά προϋπόθεση για την αυτονομία, αλλά και για την ένταξη και συμμετοχή τους. Προς την κατεύθυνση αυτή για να έχει επιτυχία η κοινοτική δράση, απαιτείται πραγματική πολιτική βούληση για αλλαγή. Η κυβέρνηση της χώρας μας και όλες οι κυβερνήσεις των κρατών μελών, οφείλουν να μεταφράσουν όλες τις δεσμεύσεις σε συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής. Επιτέλους να υλοποιηθεί η σύναψη, επικύρωση και εφαρμογή της σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την οποία υπέγραψαν η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τα κράτη μέλη της, το έτος 2007.-

Σάββατο 3 Μαΐου 2008

Η Ελλάδα εκτός πρωτοκόλλου του Κιότο

Το Πρωτόκολλο του Κιότο προβλέπει τη χρήση ευέλικτων μηχανισμών, συμπληρωματικά με τις απαραίτητες εγχώριες πολιτικές και μέτρα, οι οποίοι δίνουν στις βιομηχανικές χώρες τη δυνατότητα να επιτύχουν τους στόχους τους μέσα από την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών μεταξύ τους, αλλά και με την απόκτηση πιστώσεων ως αντάλλαγμα για έργα περιορισμού εκπομπών που υλοποιούν στο εξωτερικό. Σε αυτούς τους μηχανισμούς δεν μπορεί να μετέχει η χώρα μας, έως ότου προβεί στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και αξιόπιστου συστήματος καταγραφής εκπομπών. Η απόφαση ελήφθη στις 4/5 Μαρτίου, στη Βόννη, όπου κρίθηκαν ανεπαρκείς οι εξηγήσεις και οι διαβεβαιώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ Για το Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Ρύπων, και εκδόθηκε στις 17 Απριλίου. Η Επιτροπή Συμμόρφωσης της Συνθήκης – Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) αποφάσισε να μας θέσει εκτός συστήματος εμπορίας ρύπων, γιατί δεν διέθετε Εθνικό Σύστημα Καταγραφής Αερίων Θερμοκηπίου-υποχρέωση της Ελλάδας με βάση το πρωτόκολλο του Κιότο για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, η οποία όμως δεν τηρήθηκε. Σύμφωνα με τη WWF σημαίνεται, η μη συμμόρφωσή μας στις επιταγές του ΟΗΕ ενδέχεται να επηρεάσει και το σύστημα εμπορίας ρύπων της Ε.Ε, υποσκάπτοντας την απρόσκοπτη λειτουργία του.