Παρασκευή 21 Μαρτίου 2008

Η άλλη άποψη περί καταστροφής του πλανήτη μας

Στον 20ο αιώνα εξαφανίστηκαν ή απειλούνται με εξαφάνιση περίπου 16.000 είδη. Στην πραγματικότητα, πολλές από αυτές τις εξαφανίσεις ειδών είναι μια συνηθισμένη και ευρύτατα διαδεδομένη διαδικασία στη φύση. Είναι συνεχείς συρρικνώσεις ομάδων και φυλών, και τελικά εξαφάνιση ειδών σε βάθος χρόνου προς όφελος άλλων πληθυσμών και νέων ειδών. Ο παλαιοντολόγος J. Septoski μελέτησε περισσότερα από 40.000 γένη απολιθωμένων θαλάσσιων οργανισμών που έζησαν στη γη κατά τα τελευταία 600 εκατομμύρια χρόνια, στα οποία έχουν συμβεί μέχρι τώρα έξι με επτά μεγάλες περίοδοι μαζικής εξαφάνισης ειδών.Όλοι γνωρίζουμε την τελευταία και πιο γνωστή στο ευρύ κοινό (η πιο δημοφιλής), αυτήν της εξαφάνισης των δεινοσαύρων και των ερπετών, που τοποθετείται στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου. Εκείνο που δεν είναι γνωστό είναι ότι το χρονικό διάστημα που χρειάστηκε μέχρι να αφανιστούν μαζικά χιλιάδες είδη της ξηράς και της θάλασσας. Δεν ήταν στιγμιαίο γεγονός, δηλαδή μια μεγακαταστροφή, όπως την αντιλαμβανόμαστε σήμερα, αλλά διήρκησε χιλιάδες ή και εκατομμύρια χρόνια.. Ήταν δηλαδή μια σταδιακή αλλαγή μορφών και οργανισμών, πολύ γρηγορότερη όμως από τη συνηθισμένη εξελικτική διαδικασία, γιατί γρηγορότερη ήταν και η περιβαλλοντολογική αλλαγή. Με αυτόν τον τρόπο τερμάτισαν την ύπαρξή τους σε αυτόν τον πλανήτη μορφές ζωής που απέτυχαν και δεν μπόρεσαν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν. Δόθηκε έτσι η ευκαιρία να εμφανιστούν και να αναπτυχθούν άλλες μορφές ζωής, περισσότερο βελτιωμένες και καλύτερα προσαρμοσμένες στο νέο περιβάλλον που διαμόρφωσαν οι γεωλογικές διεργασίες.

3 σχόλια:

Jimakos είπε...

Ακουγεται λογικο!!!ειναι και αυτη μια αποψη!

Ανώνυμος είπε...

Πριν από 250 εκατομμύρια χρόνια συνέβησαν οι μεγαλύτερες και μαζικότερες εξαφανίσεις ζώων, ενώ εμφανίστηκαν άλλα εξελιγμένα είδη. Δύο άλλες εξαφανίσεις ειδών συνέβησαν πριν από 200.000.000 με 100.000.000 χρόνια. Εκτός όμως από αυτές συνέβησαν και αρκετές άλλες μικρότερες και μερικές χιλιάδες πολύ μικρές. Τέλος, μεμονωμένες περιπτώσεις εξαφανίσεως των ειδών συμβαίνουν σε κάθε γεωλογική περίοδο και σε μικρά ακόμη χρονικά διαστήματα της τάξης των 100 μόλις χρόνων.

Με τη φιλία μου...
Μιχάλης Ρ.

Ερση Μοναχού ....... Υπάρχει και δεύτερο Ιστολόγιο στον ΠΑΘ http://erssi.pblogs.gr/ είπε...

Μιχάλη, τι έκπληξη κι αυτή!
Πως με ανακάλυψες μέσα σε τούτον τον λαβύρινθο; Μη μου πεις ότι σε βοήθησε η φωτογραφία!
Φίλε έμπλεξα σε θαλασσοταραχή και τώρα προσπαθώ να βγω στην ακτή. Με δυο λόγια για να μη σε κουράσω. Αιτία για όλη την περιπέτεια εκείνα Τα "παλιόπαιδα" του μεταπτυχιακού στο Αριστοτέλειο. Με πήγαν στον ΠΑΘμε ιστολόγιο και μετά
η παλιοπαρέα άρχισε να παίζει με άλλα ιστολόγια, για δήθεν ψυχανάλυση συνανθρώπων μας, αλλά με τρόπο ενοχλητικό και προσβλητικό πολλές φορές. Πάντως καθόλου χιουμοριστικό. Μέχρι ένα σημείο ιδέα δεν είχα τι γινότανε, κι όταν την απέκτησα ήταν αργά για να συμμαζέψω τα ασυμμάζευτα. Διαμήνυσα ξεκάθαρα πως στο εξής παιχνίδια, που δεν είναι παιχνίδια, όχι με το κοινό ιστολόγιο. Και για να το κατανοήσουν μεταφέρθηκα με αυτή τη σελίδα εδώ που με βρήκες, σαν νεοξεκίνημα. Ελπίζω να εννόησαν όλοι τους, αλλιώς θα με αναγκάσουν να σαλπάρω κατά Θερμαϊκό μεριά για συνάντηση. Φίλε μου, αυτά συμβαίνουν όταν ο κάθε πικραμένος, εντελώς ανεξέλεγκτα γίνεται Μπλόκερ. Διαδικτυακή λένε επικοινωνία, που στην ουσία είναι ανώνυμη είτε υπάρχει όνομα, είτε όχι. Γιατί απ΄ότι καταλαβαίνω η επώνυμη ανωνυμία είναι πιο μπερδεμένη, εκτός κι αν το όνομα έχει να κάνει με Νίκο Δήμου λ.χ.
Ο πρώτος διδάξας, που είχε προβλέψει αυτόν τον κατηφορικό αδιέξοδο δρόμο και προσπάθησε να βάλλει έγκαιρα κάποια αναχώματα, αλλά δεν έμεινε τίποτα πια, παρασύρθηκαν όλα και εκείνος άραξε ασφαλής στην άκρη δικαιωμένος (δυστυχώς για μας).Τα Μπλόγκς Μιχάλη πλέον είναι όσα και οι άνθρωποι που πληκτρολογούν. Χρειάζεται ένα μανιφέστο με δεοντολογικούς και ίσως όχι μόνο, περιορισμούς για να μην καταστούν από μόνα τους όχι μόνον ανενεργά,προς μεγάλη χαρά όσων επιθυμούν τον έλεγχο της πληροφόρησης, αλλά και βλαπτικά για τους υποψιασμένους και ανυποψίαστους πλοηγούς του διαδικτύου.
Μιχάλη έχω κατά νου να εκθέσω σε σελίδα κάποιες απόψεις μου για τα Μπλογκς, και θέλω τη συμμετοχή σου.

Φιλικά

Μην επιχειρήσεις μειλ σε προσωπικό επίπεδο, είναι το κοινό της παλιοπαρέας.